Munkebjergvej 140 B, 5230 Odense M
+45 42 50 63 10
foto@friedvive.dk

5 tips til at lave et godt landskabsbillede

Bjerge. Fotograf Jesper Fried Vive

Her er mine 5 tips til at lave et godt landskabsbillede.

Hvordan laver man et godt landskabsbillede? Her kommer mine bud på hvad der er vigtigt, når du vil fotografere landskaber.

Det er ikke meningen at dette skal ses som den endelige sandhed, men det kan forhåbentlig være en hjælp og inspiration til andre. Det er trods alt dig, der skal finde ud af hvad der passer dig bedst.

Følger du mine råd, er du måske bedre rustet til at lave gode landskabsbilleder. Men først og fremmest er det en inspiration til at komme ud og lege med fotografering, nyde det og forhåbentlig få billeder med hjem, som du er glad for

Landskabsfotografer

En af mine store passioner inden for fotografering er at lave landskabsbilleder. Jeg nyder tiden hvor man sætter kameraet op og gør klar til det helt rigtige motiv. Der kan jeg komme helt ned i tempo og bare nyde naturen. Ofte får jeg en masse oplevelser, ud over de billeder jeg (måske) får med hjem.

Der er mange dygtige fotografer, der laver landskabsbilleder. Hver især har de deres egen stil og interesseområder. Nogle af dem er top professionelle mens andre er fritidsfotografer.

Et par stykker af dem som jeg selv er meget begejstret for er Atilio Ruffo eller Gary Gough som laver smukke landskabsbilleder. De bruger ofte long exposure teknikken, som jeg også selv er glad for.

Brotherside laver nogle rigtig flotte bybilleder, fra bla. Hamborg. Det er måske ikke direkte landskabsbilleder, men i min verden hører de nu alligevel sammen 😉

Hvad er landskabsbilleder?

For mig dækker betegnelsen nok meget bredt. Det giver naturligvis sig selv at billeder med landskaber på hører til i kategorien. Men i mit hoved dækker det også over havbilleder og til dels også bybilleder. Som man kan se er der stort set altid hav med i mine landskabsbilleder.

De er alle landskaber, bare i forskellige miljøer. Naturligvis er det forskellige typer at billeder og de skal også gribes lidt forskelligt an. Men i den sidste ende er det den samme tilgang til tingene der giver slutresultatet.

Hvad skal der til for at lave et godt landskabsbillede?

Tidsforbrug: 10 minutter.

Min tips til et godt landskabsbillede

 1. Hvilket motiv vil du fotografere?

  Det giver umiddelbart sig selv, men motivet er selvfølgelig det vigtigste. Men selvom det giver sig selv, kan det alligevel være svært at se mulighederne.
  Du skal derfor tænke lidt fremad og se på hvordan du kunne forestille dig at billedet skal se ud. Du skal stille dig selv spørgsmålet “hvad vil jeg med dette billede?”

 2. Komposition

  Kompositionen er hele billedets opbygning. Det er her du sætter rammerne for hvordan billedet skal bygges op.
  Der er mange forskellige “regler” for dette, som gør at billedet bliver mere interessant. Tre af dem kan du læse om her, i en lidt forsimplet version.

  – Det gyldne snit:
  Dette giver mange diskussioner blandt fotografer, da begrebet bliver blandet lidt sammen med andre regler. Overordnet set handler det om at et billede deles op med tre lodrette og tre vandret streger. Der hvor de lodrette og de vandrette streger krydser, vil man typisk have det interessante i billedet. Det giver en mere behagelig balance.


  – Dybde i billedet.
  Har billedet en forgrund, en mellemgrund og en baggrund, trækkes seeren med ind i billedet. Der behøver ikke være noget af stor interesse i alle lag, men det giver en dybdefornemmelse i billedet.

  Odense Havn. Fotograf Jesper Fried Vive - www.friedvive.dk

  Nogle gange kan man vælge at have fokusområdet i forgrunden, men ofte vil det ligge i baggrunden.
  Er fokusområdet i baggrunden, kan forgrunden ofte bare være nogle sten, en busk eller som her en rusten krog.

  – Ledende linjer:

  Ledende linjer er med til at lede øjnene hen til det interessante i billedet. De kan både være tydelige linjer som f.eks. en vej, eller er række af sten, som tilsammen danner en linje.

  Storebæltsbroen. Fotograf Jesper Fried Vive, Odense - www.friedvive.dk

  Her peger lavbroen ind i billedet, så blikket føres mod højbroen i baggrunden.

  Nogle gange er der tale om enkle linjer og andre gange kan der være mange forskellige der peget mod det samme punkt.

  Det kan være en fordel at bevæge sig rundt, for at finde den rigtige vinkel på billedet. Prøv evt også at komme højt op, eller helt ned til jorden og se forskellen.


  … og husk så at regler er til for at blive brudt… I hvert fald nogle gange 😉 For det er ikke altid at det giver mening at bruge dem. Hav dem i tankerne og prøv dem af. Se hvordan de fungerer og prøv så at se hvad der sker, hvis du ikke følger dem.

 3. Fokusområde

  Fokusområdet er den del af billeder, du vil fremhæve. Det kan være alt fra en lille fugl, til et hus eller et stort bjerg. Fokusområdet i billedet er det der gør at billedet er interessant at se på.
  Et bakket landskab kan f.eks. hurtigt blive lidt kedeligt at kigge på. Men hvis nu der er en kirke eller et flot træ på toppen af en af bakkerne, vil det automatisk gøre billedet mere interessant.
  Fokusområdet bliver dog først det interessante i billedet, hvis du bruger kompositionen (se ovenfor) til at fremhæve det.

 4. Stemning

  Hvilken stemning ønsker du i billedet? Stemningen kan være meget afhængig af tidspunktet på dagen og hvilket vejr det er. Typisk er lyset omkring solopgang og solnedgang det flotteste. Det giver en behagelig glød og kan også give himlen flotte farver. Omvendt kan mørke regnskyer og stor kontrast i lyset give et mere dynamisk dystert udtryk i billedet.

… og sidst, men ikke mindst så skal du have tålmodighed og evnen til at nyde naturen og stilheden. God fornøjelse.

// Jesper Fried Vive

Jeg lægger selv et udvalg af mine egne billeder her på siden. Vil du se flere kan du gøre det på min Instagram side.