Munkebjergvej 140 B, 5230 Odense M
+45 42 50 63 10
foto@friedvive.dk

Hvordan laver man long exposure billeder?

Storebælt. Fotograf Jesper Fried Vive, Odense - www.friedvive.dk

Hvordan laver man long exposure billeder?

Long Exposure, eller langtids eksponering er en betegnelse for billeder, der er lavet med en lang lukkertid i kameraet. Nogle fotografer laver dem om natten, hvor mørket automatisk gør at lukkertiden bliver forlænget. Men vil du også kunne lave disse flotte fotografier om dagen, skal du læse videre her.

Hvad er Long Exposure fotografering?

Long Exposure fotografering er en betegnelse for billeder, der er lavet med en lang lukkertid. Der er ingen regler for hvor lang lukkertiden skal være, andet end “lang” 😉

Long exposure kan bruges fra at vise lidt bevægelse i vand, til at gøre himlen og havet helt silkeblødt. Det kommer helt an på hvor lang en lukkertid man vælger.

Du kan se nogle af min bud i kategorien her

Hvordan laver man billederne?

Du skal først og fremmest vide hvordan du ønsker billedet skal se ud!

Vil du gerne have lidt bevægelse i vandet skal du måske stile efter ½ – 1 sekunders eksponering. Er målet at gøre vandet silkeblødt kan flere minutters eksponering være nødvendig.

Long exposure. Fotograf Jesper Fried Vive, Odense - www.friedvive.dk
En lukkertid på ½ sekund viser her vandet der trækker sig tilbage.
Søndervig

Leg med lidt med de forskellige indstillinger, for at få en idé om hvad der virker bedst. Du vil se at det samme motiv kan blive meget anderledes, ved at ændre på indstillingerne.

Du kan vælge at bruge de halvautomatiske programmer i dit kamera, for at få det til at hjælpe dig. Hvis du f.eks. ønsker en lukkertid på 5 sekunder kan du indstiller tidsprioriteringen (TV på Canon) til 5 sekunder. Så kan du se hvad kameraets lysmåler foreslår i forhold til blænde og ISO.

Bruger du blændeprioritering (AV på Canon) vil du ud fra den givne blændeindstilling få at vide hvor lang eksponeringen bliver.

Begge muligheder kan bruges til at få en idé om indstillingerne. Jeg vil dog anbefale at du bruger manuel indstillinger (M) for at have fuld kontrol.

Bruger du samtidig Live view, kan på de fleste kameras skærme se hvordan billedet eksponeres. Det er noget der skal prøves af, men du vil ret hurtigt få en fornemmelse af hvad der skal til.

Det værste der kan ske er jo bare et billede der er for lyst eller mørkt. Så er det bare om at ændre lidt på indstillingerne og prøve igen.

Long exposure. Fotograf Jesper Fried Vive, Odense - www.friedvive.dk
En lukkertid på 96 sekunder udvisker bølgerne fra Storebælt helt.
Nyborg strand

Hvilke udfordringer kan der være?

De to største udfordringer ved long exposure er mængden af lys og rystelser i kameraet.

Et korrekt eksponeret billede har den helt rigtige mængde lys. Det justeres ved at have de rigtige forhold mellem blænde, lukkertiden og ISO indstillingen. Skruer man op på en af disse, skal man tilsvarende skrue ned på en anden. Ellers blive lyset overeksponeret.

Ved langtids eksponering justerer man lukkertiden markant op. Det kan give problemer, da det kan være svært at skrue tilsvarende ned på de andre områder.

Men det er heldigvis et problem, der kan løses. Enten ved at lave billeder når det er mørkt, eller ved at bruge et ND filter.

Hvad et et ND filter?

Et ND filter svarer til et par solbriller for kameraet. Det reducerer mængden af lys som rammer sensoren. Dermed skal der åbnes for lyset i længere tid, for at få den rigtige eksponering.

Filtrene fås i forskellig styrke typisk mellem 1 og 10 stop. Afhængig af hvilket system man bruger, kan flere filtre desuden sættes sammen. Dermed opnås endnu mørkere solbriller og dermed længere lukkertider.

For hvert stop et filter har, fordobler du tiden lukkeren kan være åben.

Eksempel:
En lukkertid på 1/50 sekunder bliver til:
1 stop 1/25 sekunder
2 stop 1/13 sekunder
3 stop 1/6 sekunder
4 stop 1/3 sekunder
5 stop 1/1,6 sekunder
6 stop 1.3 sekunder
7 stop 2.5 sekunder
8 stop 5 sekunder
9 stop 10 sekunder
10 stop 20 sekunder
11 stop 40 sekunder
12 stop …

Dermed vil det være muligt at nå lange lukkertider, selv om dagen.

Hvilket udstyr skal man bruge?

Du skal selvfølgelig bruge et kamera. Jeg ved ikke om det i teorien vil være muligt at lave billederne på en mobiltelefon!? Men jeg vil bestemt anbefale at man ikke gør! Det vil være svært at holde helt stille (selv med et stativ) og den lille sensor, kommer gevaldigt på arbejde.

Jeg bruger selv et spejlrefleks kamera, men andet tilsvarende. Vil også kunne bruges.

Stativ

Når du har lange så lukkertider, vil selv små rystelser kunne ses på billedet. Det er derfor vigtigt med et solidt stativ. De er ikke billige, men hvis det er noget du kommer i gang med, vil du hurtigt blive træt af et stativ, der bevæger sig ved det mindste vindpust.

Start evt med at låne et, for at se om det er noget for dig. Husk også at meget udstyr kan købes brugt.

Objektiv:

Valg af objektiv er selvfølgelig afhængig af hvordan du ønsker at dit billede skal blive. Ved landskabsfotografering bruger man ofte en lille blændeåbning ( f8 – 16 ). Det er derfor ikke nødvendigt at købe et dyrere objektiv der kan lave en stor blændeåbning.

Brændevidden varierer, men ligger ofte i vidvinkel området (op til 35 mm). Igen er det udtrykket i billedet, der afgør hvad du vælger. Det er helt op til dig.

Du kan godt bruge et teleobjektiv med en kraftig zoom. Det er dog med en større risiko for rystelser i billedet. Det skyldes at objektivet er større og derfor mede påvirkeligt for vinden, men også at du fokuserer på noget der er langt væk.

Forestil dig, til sammenligning at du skal skubbe en bold ned fra et bord, med en pind. Det er væsentligt nemmere at holde pinden roligt, hvis den er kort og du er tæt på bordet, end hvis du står med et kosteskaft på lang afstand.

Du behøver altså ikke at investere i et objektiv, da de fleste kameraer kommer med et kit objektiv på ca 18-55 mm. Det kan fint bruges.

Filtre:

Hvis du vil lave long exposure fotografering om dagen, kræver det et ND filter. De findes i forskellige stop og prislejer. Jeg vil anbefale dig at undersøge på nettet, hvor du får noget for pengene og hvornår det er noget billigt bras. Jeg startede selv ud med et Hoya PRO ND 1000, som bestemt kan anbefales. Det kan fås for 4-500 kr og er på 10 stop. Bliver du grebet af det, findes der bedre og langt dyrere filtre også. Men man skal jo starte et sted 😉

Du kan også købe et polariseringsfilter, eller CPL filter som det også kaldes. Med det kan du fjerne reflekser og genskin i overflader, som eks vand. Dermed kan du se under overfladen og blandt anden vise noget af det der er under vandet.

Filtret er også med til at fremhæve farver og giver lidt mere liv til himlen.

Udløser:

En trådløs eller kabel udløser er nødvendig hvis du laver eksponeringer over 30 sekunder. Det er den øvre grænse et kamera kan indstilles til ( mig bekendt 😉 ) Skal du over 30 sekunder skal kameraet stilles i “bulb” mode. Det betyder at lukkeren er åben, så længe knappen holdes nede. Hvis du gør det på kameraet, er der garanti for rystede bileder. En udløser kan købes billigt på nettet.

Har du ikke en udløser, kan du stadig lave billeder på under 30 sekunder. Sæt da en forsinkelse på kameraets udløser på 2 sekunder. Dermed går der et par sekunder, fra du har trykket til lukkeren åbner. Der er dermed ingen rystelser fra da du har fat i kameraet.

Long exposure. Fotograf Jesper Fried Vive, Odense - www.friedvive.dk
10 sekunders lukkertid.
Hamburg Dom

Gode råd.

  • Der findes mange gode apps, som kan hjælpe. Jeg bruger selv Photopills, som jeg synes er fantastisk. Med den kan jeg se hvornår solen går ned og hvornår? Jeg kan se hvor i et billede jeg skal sætte fokus, for at få hele billedet skarpt og jeg kan regne ud hvor lang tid lukkeren skal være åben når jeg f.eks. bruger et 10 stop filter.
  • Gaffertape er alles bedste ven. Det kan bruges til at reparere og holde ting på plads, hvilket der hurtig kan blive brug for. Laver du langtidseksponering om dagen kan det også bruges til at sætte et lille stykke på søgeren. Dermed kommer der ikke lys ind, som kan forringe billedekvaliteten.
  • Har du bare et enkelt filter på f.eks. 10 stop, er du ikke begrænset til én fast lang lukkertid. Du kan stadig reducere de 10 stop vha. blænde og ISO. Går du f.eks fra blænde 8 til 4 fjerner du to stop lys og er samlet på 8. Øger du ISO’en fra 100 til 400 gør du det same der.

    Der sker selvfølgelig ændringer i billedet, men det giver mulighed for at prøve forskellige lukkertider af.
  • Husk at de fleste kameraer, lever det bedste billede ved ISO 100. Der er dog forskel, så undersøg hvordan det forholder sig i dit tilfælde.
  • Undgå rystelser. Ud over de nævnte ting, kan du gøre mere for at undgå rystelser. Undgå så vidt muligt at stille stativet på et ustabilt underlag. undgå også at gå for meget rundt omkring stativet, når billedet laves. Det lyder måske lidt overdrevet, men selv det, kan være med til at give rystelser.

    Det er også en god ide, ikke at have for meget at hænge og dingle på kamera eller stativ. Jo mere vinden kan få fat i, jo hurtigere bliver billederne rystet
  • Slå spejlet op. Bruger du et spejreflekskamera, kan du høre et klik når du tager et billede. Det skyldes blandt andet at spejlet slår op, så eksponeringen kan begynde. Men det gør også at der kommer et lille ryk i kameraet… og som du nok har gættet, så kan det give rystelser. For at undgå dette, kan du indstille kameraet til at slå spejlet op, første gang du trykker på udløseren. Anden gang du trykker bliver billedet så først taget.

Husk at fotografering er en leg

Jeg håber at denne vejledning har været behjælpelig med eventuelle spørgsmål. Som med alt andet, er det et spørgsmål om at kaste sig ud i det og lege med tingene.

Langtidseksponering er noget man skal nørde lidt med. Men har du interessen, er der mulighed for at få nogle gode oplevelser og at lave nogle spændende billeder.

God fornøjelse derude 🙂

// Jesper